zaterdag 2 mei 2015

Niet luisteren naar Jezus

Het linkse schilderij hieronder staat op naam van Pieter Aertsen. Martha is bezig een paar lekkere kipjes voor Jezus klaar te maken. Haar zus Maria is een en al aandacht voor Jezus. De bedoeling van het verhaal lijkt dat Maria een erg onzorgzaam, lui mens is. Maar Jezus weet het weer eens om te draaien. Niet Martha maar Maria wordt ons ten voorbeeld gesteld. Zo zie je maar weer eens hoe belangrijk het is om naar Jezus te luisteren.

Rechtsonder ervan de recentere behandeling van de kippenvrouw door de Utrechtse schilder Joachim Wtewael. Ook hier draait de vrouw haar knappe gezicht, met verleidelijk wazige ogen, naar ons. Nu is het spit diagonaal gedraaid. Op de achtergrond zien we, even ver als bij Aertsen, Jezus praten tegen Maria én Martha.

De strekking wordt nu anders. De keukenmeid heeft geen boodschap aan Jezus. Ze is meer geïnteresseerd in ons, en wij natuurlijk in haar. Maar anders dan bij Aertsen verwachten we niet dat ze door Jezus op haar vingers wordt getikt.

De diverse boodschappen der schilders worden ook uitgedrukt in de diverse titels van de expositie in Utrecht. De Nederlandse titel luidt Liefde en lust. De Engelse Pleasure and Piety. Er is dus minstens sprake van drie, zo niet vier waarden. Ze zijn allemaal verzinnebeeld op de kipschilderijen.




http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/5f/Joachim_Wtewael_-_The_kitchen_maid_-_Google_Art_Project.jpg





Geen opmerkingen:

Een reactie posten