zaterdag 7 januari 2012

Gevaar

Deze serie prijzingen is nauwelijks gevaarlijk.
Anders zou het misschien liggen wanneer er ineens veel lezers zouden zijn, die zich erdoor lieten beïnvloeden.

Prijzen is een manier om aandacht te vestigen op iets, dus om andere zaken te marginaliseren.
Het kan via media-effecten en groepsverdwazing de lezer verhitten. Deze kan op hol slaan en allerlei dingen gaan prijzen en zo de zaak verder opdrijven totdat hij ontploft.

Een waarschuwing als deze kan op zijn beurt weer een melodramatische klacht zijn over gebrek aan aandacht. De auteur laat zich meevoeren in berekeningen die zijn intenties tebuiten gaan en sissend en smorend uitdoven zoals ronddraaiend vuurwerk op 7 januari.

Dit illustreert hoezeer het prijzen samengaat met analyse. Die analyse is in deze blogs een waakvlammetje, maar moet onmiddellijk opvlammen wanneer de prijzing groepseffecten sorteert.

Achter de analyse gaat zodoende een omvattendere visie schuil op de gewenste verhouding tussen gevaar en indamming. De vraag is echter of we op dit metaniveau ook kunnen volstaan met een waakvlammetje.

De verontrustende vraag is of we de effecten van onze woorden wel kunnen beheersen. Er kan altijd een gek zijn die dit leest en deze woorden gebruikt om zijn sluimerende godsdienstwaanzin aan te jakkeren. 'Waarom niet, je wil toch prijzen? En als ik dat nu op de Tempelberg wil doen en daarmee de komst van de Messias, Madiah of Christus dichterbij breng? En wie zegt mij dat niet elke prijzing een voorbereiding is op de redding die zich aan het eind der tijden zal voltrekken?'

Dergelijke overwegingen over mogelijke gevolgen doen erg paranoïde aan. Toch zouden ze zinnig kunnen zijn in een ander opzicht. Het is erg onwaarschijnlijk dat deze blogs grote effecten zullen hebben. Maar het is wel goed om na te denken over prijzing in het algemeen. Het lijkt zo positief. Maar hoeveel geweld is niet gemotiveerd door prijzing? En geef je je denkvermogen niet al prijs wanneer je tot prijzing overgaat?

Uiteraard is ook het nalaten van prijzing gevaarlijk, zoals ik in de vorige blog heb aangetoond.
Beide gevaren zullen dus tegen elkaar moeten worden afgewogen.
Het gevaar van teveel afwegen is dat we uit het oog verliezen wat van waarde is.
Daarom moeten we blijven doorgaan met prijzen.
En met denken.
Prijs daarom ook het denken.
Denk over het prijzen.
Over de gevaren en zegeningen van het prijzen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten