zaterdag 31 december 2011

Vrouw

Vrouwen zijn onderliggende wezens, zo is vaak gedacht. Maar is dat wel zo? Kijk naar de geschiedenis en je ziet allerlei vrouwen die enorme macht hadden.


Maar ook de minder zichtbare vrouwen waren vaak sterk en machtig. Dat mag je wel concluderen uit het gegeven dat de zichtbare vrouwen vaak ook begonnen achter de schermen en ook toen ze zichtbaar waren een beroep deden op machtsmiddelen die veel andere vrouwen ook hebben.


Het plaatje moet dus worden bijgesteld. Dat gebeurt overigens ook best vaak. Kijk in de hedendaagse schoolboeken waar vrouwen als Lucretia en Livia een beslissende invloed wordt toegekend op de geschiedenis.


Je moet uiteraard rekening houden met ideologie vanuit belangen die in strijd zijn met vrouwelijke macht. Maar dan nog kun je concluderen dat die ideologie blijkbaar nodig was, de ideologie is zelf een manier om rekening te houden met.


We prijzen de vrouw dus om haar macht en machtserkenning. Aan ons mannen de keus om die macht te negeren, terug te dringen, erkennen, toe te laten, en om zelf alle macht daarvoor in te zetten, of om juist eens achterover te leunen, te ontspannen, te prijzen.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten